top of page

Vad är det för slags dans och cirkus ni håller på med? 

Vi jobbar med det som kallas samtida dans och samtida cirkus. Det betyder i praktiken massor av olika uttryck och stilar. Många av verken som vi presenterar är experimentella och nyskapande. Koreografer, dansare och cirkusartister jobbar ofta med ett tema eller en frågeställning som de utforskar och gestaltar med rörelse, scenografi, kostym, ljus och ljud. De skapar laddade ögonblick där nästan vad som helst kan hända!

Okej, betyder det att det är ”svår” konst?

Hehe, lätt eller svårt, det beror förstås på verket och hur du upplever det. Ofta är dans och cirkus väldigt direkt, särskilt när det riktar sig till barn och unga. Men det finns också en frihet i konsten, den kan uttrycka känslor och stämningar på olika sätt, som du kan tolka precis som du vill!

Hur köper jag biljetter?

Biljetter köps via Kulturbiljetter.se. I mån av plats kan du köpa biljett på dörren innan föreställningen. Då är det Swish som gäller. Vi tar tyvärr inte kontanter eller betalkort. 

Hur tar jag mig till er?

Vår hemmascen i Luleå finns på Skutviken nära ishallen. Hit kan du gå, cykla eller ta bussen från centrum. Det finns också parkeringsmöjligheter. Läs mer på Hitta till oss.  

Får man fota och filma under föreställningen? 
 

Nej, vi ber er lägga bort telefoner och kameror när ni är salongen, det blir roligare för alla då! Men fota gärna före och efter. Glöm inte att tagga oss i sociala medier!

Vad ska jag ta på mig, är det uppklätt som gäller? 

Uppklätt, nerklätt och allt däremellan funkar hos oss. Kom som du är och känner dig!

Hur funkar det med garderob?

Vi har ingen bemannad garderob men det finns klädhängare för ytterkläder och skoställ för skor. Hos oss har vi inga skor inomhus. Detta för att skydda vår dansmatta på scengolvet. Vi låser entrédörren vid pågående föreställning men tänk på att ta vi inte ansvarar för dina värdesaker.

Kan man arrangera egna event hos er eller samarbeta med er på olika sätt?

Japp, vi samarbetar gärna med arrangörer, skolor, residenskonstnärer med flera. Läs mer under Samarbeten.

Kan man jobba eller praktisera hos er? 

Ja, det händer att vi söker folk. Även det kan du läsa om under Samarbeten. 

Vad är ett residens? 

Bra fråga! Det är ett av fackorden som vi gärna slänger oss med. Residens betyder att konstnärer får utrymme för att utveckla sina verk på en specifik plats under en viss tid. När vi ordnar residens på Dansinitiativet så bjuder vi gärna in publik till residensvisningar och samtal, där man kan få inblick i hur konstnärerna jobbar, samtidigt som de får värdefull input från er som är där.

Vilka andra ord slänger ni er med?

”Praktik” – det är ett bra ord för att beskriva hur man jobbar som scenkonstnär. ”I min praktik använder jag mycket fötter”, till exempel.

"Samproduktion" - Det kan se lite olika ut men innebär ofta ett fördjupat residens. På Dansinitiativet ingår ofta ekonomiskt stöd, teknik samt föreställningstillfälle. 

"Processvisning" - Ett tillfälle för konstnärer att visa sitt pågående arbete för publik. Ibland ett researcharbete och ibland i arbetet mot en färdig föreställning.  

Säg gärna till om du stöter på ett ord som du inte förstår. Till saken hör ju att vi blir lite hemmablinda när vi pratar om dans och cirkus.

bottom of page